«Επιστροφή στην κανονικότητα»… Μια «κανονικότητα» που συνοδεύεται από τον εγωισμό, τη βία και τα παιδιά τους. Όμως η κοινωνία μας θα πρέπει να στέψει βασίλισσα της «κανονικότητας», την Αγάπη, διασκορπίζοντας κάθε εχθρό της. Η βία εις βάρος των γυναικών, οι βιασμοί (ψυχών & σωμάτων), οι γυναικοκτονίες, το σωματεμπόριο αλλά και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με αδιαφορία και σιωπή. Αντιθέτως το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται όσο το υποτιμούμε και ενισχύονται οι επικίνδυνες σεξιστικές αντιλήψεις «μπαρμπάδων» μιας προηγούμενης γενιάς. Δυστυχώς όλες αυτές οι επιθέσεις εις βάρος των γυναικών –η πλειοψηφία των οποίων δεν γνωστοποιείται– δεν είναι αποτελέσματα μόνο ψυχασθενών μυαλών αλλά και μια «σκιά» αυτής της αντίληψης, που υμνεί την κτητικότητα και αιτιολογεί – αν όχι δικαιολογεί – τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις.

Αδιαμφισβήτητα η έλλειψη Παιδείας είναι η γενέτειρα αυτών των καθημερινών εγκλημάτων, τα οποία όμως ανατροφοδοτούνται από μία – όχι απαραίτητα πατριαρχική – κοινωνία. Τα πρότυπα της τελευταίας περιορίζονται αποκλειστικά στα μοντέλα του GNTM και σε αρκετούς τράπερς οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως άψυχα αντικείμενα μέσα από τους στίχους τους. Απόρροια αυτών και πολλών άλλων παραγόντων είναι η εμφανής αδυναμία των ακολούθων της viral κουλτούρας να αγαπήσουν, καθώς μόνη ανησυχία τους είναι η ναρκισσιστική επίδειξη και μόνη ενασχόληση οι ερωτικές περιπέτειες. Αυτή η προσκόλληση όμως στην ιδέα του έρωτα – και όχι του έρωτα του ίδιου – αποπροσανατολίζει και ετεροκατευθύνει τους ανθρώπους από τον βασικό σκοπό της ζωής τους. Νοηματοδοτούν την πολυσύνθετη ζωή τους μέσω αυτών των επίμονων ιδεών, που καθίστανται το μόνο θέμα συζήτησης, εξευτελίζοντας τον έρωτα.

Η αληθινή σοφία όμως κρύβεται στον ριζοσπαστικό και επαναστατικό λόγο του Αποστόλου Παύλου: «Οι άνδρες να αγαπάτε τις γυναίκες σας όπως ο Χριστός την Εκκλησία και παρέδωσε τον εαυτό του σε θάνατο για χάρη της». Έτσι λοιπόν, οι άνδρες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να σταυρωθούν(!) για τις γυναίκες τους, ακολουθώντας την αγάπη που έδειξε ο Χριστός για τον κόσμο. Δηλαδή οι άντρες θα πρέπει να αγαπούν με ταπεινότητα και όχι εγωισμό που δηλητηριάζει τις σκέψεις. Με ελευθερίαΌστις θέλει οπίσω μου ελθείν»),με συγκατάβαση, με ειρήνη, όχι βία (κάθε τύπου) και ίχνη ζήλιας. Η εντολή που δίνεται είναι δύσκολη και σαφής, αλλά έτσι πρέπει οι άντρες να αγαπήσουν τις γυναίκες τους. Όπως αγάπησε ο πιο Άγιος άνθρωπος του κόσμου, ο Χριστός.

Ωστόσο, η αλλαγή στην κοινωνία προϋποθέτει αλλαγή του καθενός από εμάς, θέτοντας την αληθινή αγάπη, όπως κατά τη γνώμη μου περιγράφεται στον Χριστιανισμό, ως γνώμονα για κάθε ενέργειά μας. Διότι όπως και στην πανδημία, έτσι κι εδώ, είναι υπόθεση όλων μας. Η αγάπη με αυταπάρνηση πραγματώνεται όταν υπάρχει αλληλεγγύη και κοινωνική ευαισθησία, όχι αδιαφορία. Ακούγοντας τη φωνή των γυναικών που υφίστανται αυτά τα ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια. Πολεμώντας αυτούς που κατακρίνουν τα θύματα με μπουρδολογίες του τύπου «γιατί δε μιλούσε τόσο καιρό» και άλλες εξοργιστικές αηδίες. Αλλά πάνω από όλα με αγάπη, τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες, που ενισχύεται από τη σωστή Παιδεία και πρότυπα, προστατεύεται από μία κοινωνία πιο ώριμη, και είναι πλήρως ασυμβίβαστη με τον μεγαλύτερο πολέμιό της: τον εγωισμό, πατέρα κάθε κακού. Τελικά, η πραγματική θεραπεία σε αυτή την πανδημία του μίσους είναι η αυθεντική αγάπη, το εμβόλιο κατά του εγωισμού.

Σημειώσεις

 

Πηγή φωτογραφίας: https://womensos.gr/

Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη! Το womensos.gr διαθέτει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS κατά της βίας των γυναικών (15900)!