Ένα σύντομο δοκίμιο από τη συλλογή μου: «Big BAND Theory»

«Band». Μία λέξη χίλιες εικόνες… Μία λέξη που βρίσκει τις ρίζες της στην λέξη «Bond», που σημαίνει δέσιμο. Η προέλευση της λέξης «Band» λοιπόν, μας υπενθυμίζει πως η συμμετοχή σε ένα συγκρότημα δεν προϋποθέτει απλώς μία σωματική παρουσία, αλλά και μία ψυχική ένωση. Έτσι, προκύπτει ότι η παράλληλη συνεργασία με πλήθος συγκροτημάτων, όταν αυτά δεν αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντα, συνιστά μία ανήθικη πράξη. Συνεπώς είναι επιτρεπτό να παίζεις σε πολλά συγκροτήματα μόνο εάν υπάρχει μία βασική μπάντα-οικογένεια ή είσαι 100% επαγγελματίας μουσικός. Η θεώρηση λοιπόν μίας μπάντας ως βασικής δίνει τη δυνατότητα στους μουσικούς να μπορούν να βοηθούν και άλλες κακόμοιρες μπάντες, να τις εξερευνούν –διευρύνοντας τους ορίζοντές τους- και να υιοθετούν τα θετικά χαρακτηριστικά αυτών, σαν Χριστόφοροι Κολόμβοι της μουσικής.

«Δεν γίνεται να έχεις 100 γυναίκες και να λες σε όλες “σ’ αγαπώ”», έλεγε ένας σπουδαίος ντράμερ αναφερόμενος στην σπουδαιότητα της βασικής μπάντας, δηλαδή της γυναίκας που έχεις νυμφευτεί. Οφείλεις να είσαι σωστός απέναντι στη βασική μπάντα, κι αν συμμετέχεις σε κάποια άλλη να μην αναπτύσσεις συναισθηματικούς δεσμούς μαζί της, ούτε να την θεωρείς ίση ή ανώτερη από την βασική σου! Επιγραμματικά, καταδικάζω απερίφραστα καθέναν φιλόδοξο που επιδιώκει να δείξει πως είναι μέλος (μόνιμο ή περιστασιακό) σε πολλαπλά μουσικά σχήματα, ενώ από την άλλη επικροτώ κάθε μουσικό που λέει το «σ’ αγαπώ» μόνο στην βασική του μπάντα-οικογένεια.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο μέντοράς μου συνήθιζε να λέει πως το ξαναζεσταμένο φαγητό στην μουσική, δεν τρώγεται. Ένα συγκρότημα που επιχειρεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του σαν τον φοίνικα, είναι καταδικασμένο να αποτύχει –ίσως αναγεννηθεί μόνο στη φαντασία μας όπως ο φοίνικας. Οπότε εάν σκέφτεσαι να φωνάξεις ένα παλιό μέλος στο νέο σου σχήμα ή να συγκροτήσεις μία καινούρια μπάντα με τα ίδια μέλη -ή ακόμα χειρότερα να ζωντανέψεις ξανά το παλιό σου συγκρότημα με το ίδιο όνομα- να ξέρεις πως η μπάντα θα μοιάζει με ένα ζόμπι. Μένει ζωντανή για λίγο, έχει άπειρα προβλήματα και κάποια στιγμή θα πέσει στο έδαφος με άσχημο τρόπο. Επομένως, ένα ολέθριο λάθος θα ήταν αυτό: να επιχειρήσετε να επαναλάβετε μία αποτυχία.