-Και θα είμαστε αχώριστοι ε ;

-Σίμπα…ο πατέρας ο δικός μου, μου είχε πει κάποτε:

 Κοίτα τ’ άστρα.

 Οι βασιλιάδες οι παλιοί, κοιτάνε εμάς από εκεί πάνω.

-Αλήθεια ;

-Ναι.
Και όποτε νιώσεις μόνος,  να θυμάσαι,

 ότι αυτοί θα είναι πάντα εκεί να σε καθοδηγούν.

 Το ίδιο και εγώ…

 

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι μια ταινία κινουμένων σχεδίων συνολικής διάρκειας 87 λεπτών, καταφέρνει μέσα από έναν φανταστικό κόσμο ζώων να «παρασύρει» τον θεατή σε μια διασκεδαστική και παράλληλα βαθιά συγκινητική περιπέτεια.

Όταν «Ο βασιλιάς των λιονταριών» από τη Walt Disney Animation Studios πρωτοβγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, το ημερολόγιο έδειχνε 17 Ιουνίου 1994. Ταυτόχρονα Βιβλική και Σαιξπηρική(βασιζόμενη στον Άμλετ), η «παιδική» ταινία των  Roger Allers και Rob Minkoff σκαρφάλωσε στην κορυφή του παγκόσμιου box office, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατετάγη δεύτερη, πίσω από τον «Φόρεστ Γκαμπ» των 6 Όσκαρ. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, παραμένει στο πάνθεον των ταινιών κινουμένων σχεδίων που έχει να αναδείξει η 7η τέχνη.

Αφορμή του μικρού αυτού κειμένου όμως, αποτελεί ο παραπάνω διάλογος που είναι κομμάτι μιας σκηνής της ταινίας που πολλοί παραβλέπουν ή ξεχνούν. Αναμενόμενο μεν, καθώς τα highlight του αριστουργηματικού αυτού φίλμ, απαρτίζονται από το σπαρακτικό «μπαμπά, ξύπνα!» του Σίμπα, το catchy «hakuna matata» των Τιμόν και Πούμπα, την οσκαρική μουσική του Hans Zimmer και το καθηλωτικό «θυμήσου ποιός είσαι» του μακαρίτη Μουφάσα (η συγκεκριμένη σκηνή μάλιστα ενέπνευσε το κείμενο «Επίλεξε τους κριτές σου», του Άγγελου Μιχαηλίδη).

Παρόλα αυτά, η σκηνή αυτή που ο Μουφάσα παιδαγωγεί τον μικρό Σίμπα για την ανυπακοή και το αφελές λάθος του, δικαιωματικά μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις πιο υπέροχες στιγμές της ταινίας. Παρά το αρχικό «κήρυγμα» του πατέρα στον γιό, η παιδική ταπείνωση του Σίμπα σε συνδυασμό με την εξωτερίκευση των αυθόρμητων σκέψεων του, είναι αυτά που τελικά σπάνε την αυστηρή χροιά και τον δυναμισμό του πατρικού προτύπου του Μουφάσα και μετατρέπουν το μάθημα σε παιχνίδι, κλείνοντας την σκηνή με μια φράση που αποδεικνύεται άκρως προφητική.

Επειδή όμως οποιαδήποτε περιγραφική ανάλυση δεν μπορεί να φανεί αντάξια του μεγαλείου του οπτικού θεάματος, παρακάτω παρατίθεται το ολιγόλεπτο απόσπασμα.

Απολαύστε:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική Απορρήτου.
I Accept