Την ημέρα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη τα ΜΜΕ μιλούσαν για απώλεια ενός ήρωα, ενός συμβόλου, του τελευταίου των μεγάλων. Δικαίως, ασφαλώς. Πρόκειται για έναν “άνθρωπο της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικό που κατάφερε ως το τέλος της ζωής του να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους που άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ΄όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα”, όπως εκφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή αποχαιρετισμού του.

Η μουσική του, οικουμενική, ταξίδεψε και αγαπήθηκε σε κάθε γωνιά του κόσμου, από το Πολυτεχνείο μέχρι τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια αστείρευτη πηγή σπάνιων μελωδιών που καταφέρνει να συγκεράσει τη δημοτική παράδοση με το βυζαντινό μέλος, την ποίηση και το λαϊκό τραγούδι, δίνοντας μια δραματική διάσταση και μια λυρικότητα στα έργα του. Υπήρξε ο συνθέτης που έθεσε μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι τις βάσεις για τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού ήχου. Μέσω της τέχνης του κατάφερε να αγκαλιάσει τον ελληνικό λαό, και να βάλει στα σπίτια του τον Σεφέρη, το Ρίτσο και τον Ελύτη.

 

Όσο για την πολιτική του στάση, ό,τι και αν πει κανείς, και μόνο το μέγεθος και η αξία του έργου του κόβουν κάθε περιττό σχόλιο. Ο Μίκης Θεοδωράκης, αυτός ο ακατάβλητος αγωνιστής, συνέδεσε το όνομά του με την υπεύθυνη ατομική στάση απέναντι στα αιτήματα της Ιστορίας. Υπήρξε απροκατάληπτος, ενωτικός και ανυπότακτος . Ονειρεύτηκε μια χώρα που θα διατηρήσει την ουδετερότητά της και θα αναδείξει τον πολιτισμό και τις τέχνες της. Δεν πρόδωσε ποτέ τις τρείς συνιστάμενες της ζωής του: την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, την απαίτηση για κοινωνική δικαιοσύνη και την αφοσίωση στα υψηλά προτάγματα της τέχνης του.

 

Ο Μίκης είναι μια τεράστια πνευματική και πολιτική προσωπικότητα που έκανε υπερήφανη την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο άνθρωπος που γεννήθηκε για να ζήσει μια μυθιστορηματική ζωή.

Στις 2 Σεπτεμβρίου μπορεί μεν να αποχαιρετίσαμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά «ο θάνατός δεν είναι αληθινός όταν το έργο της ζωής έχει εκπληρωθεί καλά.» (Jose Marti)

 


Παραπομπές:

  1. Η δύναμη της τέχνης | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)
  2. Μίκης Θεοδωράκης – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
  3. Πάνδημος αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη – Την Πέμπτη στον Γαλατά το τελευταίο «αντίο» – ertnews.gr

4. Ο μεγάλος Μίκης… – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online (tovima.gr)