Όσο περνάει ο καιρός, συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο το εξής: Αν το να μάθεις από τα λάθη σου είναι δύσκολο, τότε το να μάθεις από τα λάθη που έχουν κάνει οι άλλοι είναι πολύ δυσκολότερο. Και το «πολύ δυσκολότερο» μπορεί να είναι και under-statement.

Θα μου πείτε: Ναι ρε φίλε, σύμφωνοι, πες μας κάτι που δε ξέρουμε. Εδώ πολλές φορές ενώ μπορούμε ξεκάθαρα να διακρίνουμε ποιο είναι το πρόβλημα, αρνούμαστε να μπούμε στη διαδικασία να το διορθώσουμε (για πολλούς λόγους). Θα μάθουμε και από τα λάθη του καθενός;

Τα έχουμε ξαναπεί για την αγάπη που όλοι τρέφουμε στην εύκολη λύση. Δε θέλουμε να ξεβολευόμαστε, αυτή είναι η αλήθεια. Παρόλα αυτά, θέλοντας και μη, από μικρή ηλικία αναγκαζόμαστε να αποφεύγουμε ορισμένες συμπεριφορές οι οποίες καταλαβαίνουμε ότι μας βλάπτουν.

Και αυτό αρχικά είναι εύκολο, διότι βιώνουμε οι ίδιοι τις αρνητικές επιπτώσεις του λάθους μας. Έστω και για λίγο, υποφέρουμε με κάποιον τρόπο, και αυτή η δυσφορία καταγράφεται στη μνήμη μας σαν υπενθύμιση, για να μην υποπέσουμε στο μέλλον στο ίδιο λάθος.

Εδώ βρίσκεται ο λόγος για τον οποίο η ικανότητα να αξιοποιείς την εμπειρία των συνανθρώπων σου και να γίνεσαι σοφότερος από αυτή είναι δύσκολη να καλλιεργηθεί: Δεν έχεις -ακόμα- υποστεί τις συνέπειες του εκάστοτε λάθους που θες να αποφύγεις. Οπότε εύκολα μπορείς να το υποτιμήσεις ή να θεωρήσεις ότι θα φανείς εξυπνότερος αν βρεθείς ο ίδιος σε μια τέτοια κατάσταση.

Προφανώς, δε περιμένετε από εμένα να σας πω, ότι το παραπάνω σενάριο δεν αντιστοιχεί συχνά στη πραγματικότητα. Εύκολα υποδυόμαστε τους «ξύπνιους» μέχρι να έρθει η ώρα να δοκιμαστούμε στη πράξη.

Η ερώτηση λοιπόν είναι απλή: Πως μπορώ να γίνω πιο σοφός από τα λάθη των άλλων;

Για μένα, η καλύτερη λύση είναι να ποντάρεις σε προσωπικές σχέσεις με συγκεκριμένους ανθρώπους. Ανεξάρτητα από τον στόχο που θέτεις, μπορείς συχνά να ανακαλύψεις ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να μην ακολούθησαν ακριβώς το ίδιο μονοπάτι που θες και εσύ να ακολουθήσεις, αλλά πέρασαν κάποια από τα στάδια τα οποία θα ήθελες να αποφύγεις στη πορεία σου.

Το πλεονέκτημα που μπορείς να αξιοποιήσεις από τη σχέση σου με κάποιον μέντορα είναι η δυνατότητα να αποκτήσεις εμπειρία με τον δεύτερο πιο άμεσο τρόπο (ο πρώτος είναι μέσω των προσωπικών σου βιωμάτων).

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως λίγο τον όρο «μέντορα».

Ως μέντορα δε θεωρούμε απαραίτητα ένα απόλυτο παράδειγμα ανθρώπου, έναν ήρωα ή έναν άγιο άνθρωπο. Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι -παρά τις ατέλειές του- διαθέτει το πλεονέκτημα της πείρας. Έχει, δηλαδή, ήδη δοκιμαστεί και μπορεί να μεταφέρει την γνώση του, προκειμένου κάποιος άλλος να υποφέρει λιγότερο ή και καθόλου, αλλά να αποκομίσει την απαραίτητη εμπειρία, είτε αυτή βρίσκει εφαρμογή στον επαγγελματικό τομέα, είτε στην προσωπική-κοινωνική ζωή.

Μέσα από συζητήσεις ή/και βιώματα, έχεις τη δυνατότητα να μάθεις πως φτάνεις σε μία κατάσταση, ποια είναι τα σημεία τα οποία πρέπει να προσέξεις και τι αποτέλεσμα έχει η κάθε επιλογή που πραγματοποιείς. Ή τουλάχιστον έχεις περισσότερες πιθανότητες από το αν δεις ένα βιντεάκι στο YouTube.

Η καθοδήγηση που θα δεχθείς μπορεί να μην είναι πάντα απόλυτα σωστή. Ούτε είναι τα πάντα ξεκάθαρα και οργανωμένα σε κουτάκια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι προσωπική και πολλές φορές γίνεται και βιωματική, υπό τη καθοδήγηση του μέντορα.

Συμπεραίνοντας, σκοπός της σχέσης αυτής δεν είναι η δημιουργία ενός κλώνου του μέντορα. Δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσεις κατά γράμμα και τυφλά ότι σου υποδείξει. Χρειάζεται κριτική σκέψη, διότι κανείς δεν σου εγγυάται ότι και ο ίδιος ο μέντορας είναι αλάνθαστος. Αν όμως η μεταξύ σας σχέση λειτουργήσει σωστά, μπορεί να σε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο υπό άλλες προυποθέσεις δε θα έφτανες ποτέ ή θα έφτανες με πολύ δυσκολία, αφού πρώτα περνούσες από μία δυσάρεστη συνθήκη.

Η παρουσία ενός μέντορα στη ζωή μας δεν πρέπει να αποτελεί μια οριογραμμή όπου μόνο επάνω σε αυτή μπορούμε να κινούμαστε. Είναι μια ανθρώπινη σχέση, η οποία χτίζεται με το χρόνο και μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε σοφότεροι. Όχι κλέβοντας δρόμο, γιατί με αυτή τη λογική καταλήγουμε στο είμαστε οι μόνοι παντογνώστες, αλλά κατανοώντας ότι δεν τα ξέρουμε όλα και μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι μέσα από την σχέση με έναν άνθρωπο που γνωρίζει κάτι περισσότερο από εμάς.