Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε δηλώσει πως η μουσική τον βοηθούσε στις θεωρίες του. Κάθε φορά που καλούνταν να επιλύσει ένα πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάρει το βιολί του και να παίξει μουσική… και κατά τη διάρκεια εκείνη έβρισκε τη λύση.

Για πολλές δεκαετίες οι νευροεπιστήμονες προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη συμβολή της μουσικής στον εγκέφαλο. Σε έρευνά της η Ανίτα Κόλινς (B.Mus, Grad Dip Ed, MEd, PhD – University of Canberra) εξηγεί τι συμβαίνει στο μυαλό των μουσικών τη στιγμή της ερμηνείας.

Αναφέρει πως κατά τη μουσική ακρόαση πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου ανταποκρίνονται και συμμετέχουν στη νοητική διαδικασία. Όταν όμως κάποιος παίζει ένα μουσικό όργανο, αυτή η νοητική δραστηριότητα μοιάζει μ’ένα πλήρες πρόγραμμα εγκεφαλικής εκγύμνασης. Ένας υγιής εγκέφαλος παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα κάθε φορά που του δίνεται μια εντολή ή ένα ερέθισμα. Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, είναι πως στους μουσικούς η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι τεράστια όταν παίζουν το αγαπημένο τους μουσικό όργανο, ενώ ενεργοποιούνται πολλαπλές περιοχές και με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Συγκεκριμένα, για τη λήψη ενός ηχητικού μηνύματος, το διαχωρισμό της έντασης, του τονικού ύψους, του ρυθμού, του στίχου και την αντίστοιχη επεξεργασία τους απαιτούνται μόλις 0,03 δευτερόλεπτα!

Ακόμη, η μουσική αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου αναφέρεται στην ικανότητά του να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Οι αλλαγές που σχετίζονται με τη μάθηση συμβαίνουν κυρίως στους συνδέσμους που υπάρχουν μεταξύ νευρώνων. Η μουσική είναι από τις ελάχιστες δραστηριότητες που επιτυγχάνει την άρρηκτη σύνδεση και συνεργασία του αριστερού ημισφαιρίου, που επιτελεί εκτελεστικό ρόλο, με το δεξί, το οποίο εκφράζει τον συναισθηματικό του κόσμο του ανθρώπου. Αυτή η άριστη εναρμόνιση της μαθηματικής ακρίβειας με την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα, προάγει την εξατομικευμένη αντίληψη, σκέψη και εκτέλεση. Σε κάθε μουσικό ενεργοποιούνται πάμπολλα γονίδια που συνδέονται με την έκφραση της ανώτερης ψυχικής και νοητικής ζωής του, δίνοντας στην ερμηνεία του προσωπικά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Επιπλέον, το να παίζει κανείς μουσική θεωρείται ότι αυξάνει τον όγκο και τη δραστηριότητα του μεσολόβιου, του συνδέσμου των δύο ημισφαιρίων, επισπεύδοντας νέες οδούς και παράγοντας εκατομμύρια νέων συνάψεων για τη μετάδοση μηνυμάτων. Ταυτόχρονα ενισχύεται και η μνημονική λειτουργία καθώς δίνονται σε κάθε μνήμη περισσότερες από μια ετικέτες, όπως εννοιολογική, συναισθηματική, ακουστική και συγκειμενική.

Οι παραπάνω επιδράσεις βοηθούν τους μουσικούς στο σχεδιασμό, τη στρατηγική και τη λεπτομερή αντιμετώπιση θεμάτων ακαδημαϊκής και κοινωνικής φύσεως.

Τα νοητικά οφέλη της μουσικής εκτέλεσης αποκαλύπτουν τους κρυφούς μηχανισμούς που κουρδίζουν τη μαγική ορχήστρα του εγκεφάλου μας.

 

Πηγές-Παραπομπές:


How playing an instrument benefits your brain – Anita Collins – YouTube

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Στ. Μπαλογιάννης: Μουσική και Εγκέφαλος – YouTube

https://neuro.hms.harvard.edu/centers-and-initiatives/harvard-mahoney-neuroscience-institute/about-hmni/archive-brain-1