Το περασμένο Σάββατο, 12/06/2021, κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανία – Φινλανδία για το Euro 2020, έλαβε χώρα ένα συγκλονιστικό συμβάν. Φυσικά, αναφέρομαι στην κατάρρευση του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν στο γήπεδο, του οποίου η υγεία ευτυχώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καλή κατάσταση.

Όσο ικανοποιημένοι και ευγνώμονες μπορούμε να είμαστε για το ιατρικό προσωπικό, τους υπόλοιπους Δανούς ποδοσφαιριστές που «έχτισαν» ένα «τείχος ανθρωπιάς» για τον συμπαίκτη τους, τόσο μπορούμε – και πρέπει –  να αισθανόμαστε αποστροφή για τον τρόπο προβολής του γεγονότος από την UEFA.

Οι αντιδράσεις πολλών θεατών, για παράδειγμα στην Αγγλία, ήταν εύστοχες. Οι σκηνοθέτες είναι απαράδεκτο να επικεντρώνουν την κάλυψη σε έναν βαριά τραυματισμένο παίκτη «για να κρατήσουν απασχολημένους» τους θεατές ενόσω έχει διακοπεί ο αγώνας. Μολονότι το BBC απολογήθηκε για τα πλάνα τονίζοντας ότι δεν είχε τη δυνατότητα διακοπής της μετάδοσης, περισσότερο υπήρξε «πινγκ-πονγκ» ευθυνών μεταξύ αυτού και της διοργανώτριας. «Κάθε τηλεοπτικό δίκτυο είχε τη δυνατότητα να γυρίσει το πλάνο στο στούντιό του και πολλά έκαναν ακριβώς αυτό. Ήταν λοιπόν δημοσιογραφική επιλογή τους αν θα πρόβαλαν τη ζωντανή ροή ή όχι», δήλωσε εκπρόσωπος της UEFA. (1)

Φυσικά, είναι αναμενόμενο και θεμιτό θεατές, παρουσιαστές και παίκτες να θέλουν να πληροφορηθούν για την κατάσταση της υγείας ενός συνανθρώπου τους, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της ιδιωτικότητας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν είναι πρωτόγνωρο για τον χώρο του αθλητισμού.

Ένα ανάλογο χαρακτηριστικό γεγονός είναι το τρομακτικό ατύχημα του Romain Grosjean στο Grand Prix του Bahrain στις 29/11/2020. Εκεί η Formula 1 (F1) δεν πρόβαλε επαναλήψεις του ατυχήματος μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο οδηγός βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, δήλωσε αργότερα άλλος οδηγός, ο Daniel Ricciardo: «δεν θέλω να σχολιάσω πολλά για τον ίδιο τον αγώνα. Θέλω όμως να δηλώσω την αποστροφή μου και την απογοήτευσή μου με την F1. […] Ο τρόπος με τον οποίο μεταδόθηκε το ατύχημα του Grosjean ξανά και ξανά, τα replay, έδειχναν έλλειψη σεβασμού και αδιαφορία για την οικογένειά του, για όλων μας τις οικογένειες που παρακολουθούσαν». Μετά το πέρας του αγωνιστικού τριημέρου, σε άλλη συνέντευξη δήλωσε: «νομίζω πέρυσι η F1 δημοσίευσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κάποιο βίντεο ‘Οι 10 κορυφαίες στιγμές της σεζόν’ και 8 από τις 10 ήταν ατυχήματα». (2)

Γενικότερα, ο ανθρώπινος πόνος, οι τραυματισμοί, τα προβλήματα υγείας δεν επιτρέπεται να εμπορευματοποιούνται και χρησιμοποιούνται στον βωμό της προβολής, της πρόκλησης ενθουσιασμού και της κερδοσκοπίας. Σίγουρα, δεν είναι λύση να αποκλείσουμε και την παραμικρή σκηνή προβλημάτων ή ατυχημάτων, όπως επίσης δεν γίνεται να μην ενημερωθούν οι θεατές για την εξέλιξη της κατάστασης των αγωνιζόμενων. Εντούτοις, ενίοτε η σοβαρότητα των συμβάντων απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Όταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου φτάνει στο σημείο να διακοπεί, όταν στον αγώνα F1 βγαίνει «κόκκινη σημαία», μάλλον συνειδητοποιούμε ότι σημασία δεν έχει να «περάσει κάπως η ώρα», αλλά η ζωή και η υγεία του άλλου.

Μερικές φορές, βέβαια, ορισμένες «σκληρές εικόνες» μας επιτρέπουν να καταλάβουμε την έκταση μιας καταστροφής ή ενός σοβαρού προβλήματος και μας ευαισθητοποιούν, όπως παραδείγματος χάριν η εικόνα του προσφυγόπουλου που βρέθηκε νεκρό στις τουρκικές ακτές το 2015 (3). Όμως, περιστατικά ανάλογα αυτών του Έρικσεν και του Grosjean δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία.

Γι’ αυτό, η επίδειξη σεβασμού στον άνθρωπο που μάχεται για τη ζωή του είναι το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε. Ξεκινώντας από την καθημερινότητά μας, ας μην περιπαίζουμε τη θλίψη του άλλου, ας στεκόμαστε διακριτικά δίπλα του απέναντι στις δυσκολίες. Και σε περιστατικά όπως του Έρικσεν ή του Grosejan είναι ανάγκη να εκφράζουμε έκδηλα τη δυσαρέσκειά μας για την προσβολή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

 


Πηγές/Παραπομπές:

1: https://metro.co.uk/2021/06/13/uefa-broadcasters-had-possibility-to-cut-christian-eriksen-coverage-bbc-14764565/

2: https://www.planetf1.com/news/daniel-ricciardo-f-ing-idiots-crashes/

3: Μια σύντομη αναφορά στο γεγονός: https://www.patrasevents.gr/article/182263-eikones-sok-nekro-pedaki-prosfigopoulo-stis-tourkikes-aktes-pics/